Recepty

Nie je nutné hľadať v kníhkupectve. Internetová kuchárka je stále po ruke. Treba len zapnúť počítač, kliknúť na našu stránku a zaloviť v rybníku sólo kaprov. Súčasťou nenáročných, ale chutných receptov sú totiž originálne redakčné zábery jedál. Stačí si vybrať, čo oči i chuť ráčia – mäsovú pochúťku na sýty obed, letný šalát na ľahkú večeru či tradičný sviatočný múčnik.

Vždy kurča a vždy inak

Receptúr na kurča, ktoré mnohí konzumujú s obľubou a často, sú tisíce. Ponúkame tri z nich - pečené kurča s vlašskými orechmi a podávané s orechovou ryžou, grilované porcie kurčaťa pokvapkané  citrónovou šťavou a servírované s ovocím a napokon varené kurča zapečené na hriankach poliate syrovou omáčkou.

Objavme chuť tradičných nákypov

Klasické receptúry majú svoje čaro. Nákypy sú možno časovo trochu náročnejšie, ale tieto sladké pokrmy môžeme ponúknuť manželovi ako dezert, malému synovi ako obed a dokonca nimi zasýtiť aj kamarátov, ktorí prišli na oslavu narodenín vašej dcéry. Vhodným sa ukazuje byť ako zemiakový, tak ryžový nákyp alebo dvojfarebný s bielkovou penou.

Z histórie kuchárskej knihy

Ľudia sa nechali radi o varení poučiť a inšpirovať sa majstrovstvom iných v kuchtení aj v minulosti.

Za prvú kuchársku knihu sa považuje súhrn poznatkov rímskej kuchyne z 3. storočia. Kroniky z obdobia Karla Veľkého zase obsahovali informácie o jedálničku a spôsobe stolovania v 8. storočí. Ján Ámos Komenský opísal o deväť storočí neskôr v diele Orbit Pictus vybavenie kuchyne, ale k najznámejším kuchárskym publikáciám v minulosti patrila Domácí kuchařka od Magdalény Dobromily Rettigovej, ktorá vyšla v Čechách v roku 1826. Prvú slovenskú kuchársku knihu vydal v roku 1870 mešťan Ján Babilon. Pôvodne Gemerčan mal v Budapešti reštauráciu, ktorú navštevovali aj osobnosti slovenskej kultúry. Kniha obsahovala 1500 receptov na jednoduché, ale i honosnejšie jedlá.      

 

WEB pre celú rodinu

Facebook

Chráňme si kuchárske skvosty

Prekáža vám, že sa stav vašej obľúbenej kuchárskej knihy zhoršuje a občas objavíte na niektorej stránke fľaky? Nečudo, keď si ju pri zvládaní ťažších receptov kladiete blízko bojového poľa s množstvom sypúcich sa a tečúcich potravín či prskajúceho rozpáleného tuku. Riešenie je jednoduché. Ak si otvorené stránky s receptom, podľa ktorého práve kuchtíte, obalíte potravinovou fóliou, na písmená dovidíte a knihu pritom dostatočne ochránite.

Polievka je základ

Mäso s fantáziou

Aj pre vegetariánov

Pre sladší život

Bez varenia

Zelenina je zdravá

Kontakt

magazín Doma a Rada domarada@gmail.com