Celiakia

29.08.2011 21:24

Varenie – Správna výživa

 

Charakter problému

Celiakia je autoimunitné ochorenie, pri ktorom sa neznášanlivosť lepku prejavuje gastroenterologickými ťažkosťami. Pre zápal a poškodenie sliznice tenkého čreva sa zhoršuje vstrebávanie živín, pacient trpí bolesťami žalúdka, zvracaním a hnačkou. Často zvykne schudnúť a problémom je aj strata vitamínov a minerálov, čím je ohrozená funkčnosť aj ostatných orgánových systémov, napríklad pečene. Pre nedostatok vápnika sú celiatici ohrození osteoporózou čiže rednutím kostí viac ako zvyšok populácie. Lepok je látka, ktorú obsahuje pšenica, raž, ovos i jačmeň, preto pacient nemôže konzumovať potraviny z obilnín, ale musí ignorovať aj všetky výrobky, ktoré obsahujú lepok.

 

Čo si dopriať a čo z jedálnička vyškrtnúť

Ak pacient dôsledne dodržiava správny spôsob stravovania, v krátkej dobe sa môže dostať opäť do normálu a nemá žiadne tráviace ťažkosti. Musí však z jedálnička vylúčiť bežný chlieb, koláče, cestoviny či múčne jedlá a konzumovať len tie vyrobené z bezlepkovej múky. Problémom je, že tie až tak veľmi nechutia a sú aj finančne náročnejšie. Pacient musí zároveň dobre sledovať informácie na obale každého výrobku, pretože múka sa pridáva aj do údenín a párkov a lepok sa môže vyskytovať aj v kečupe a horčici.

 

redakcia Doma a Rada

Diskusia k článku

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Kontakt

magazín Doma a Rada domarada@gmail.com